Helm verplicht voor fietsen - YourClaim

Niet zo vreemd als je bedenkt hoe hard je met deze fietsen kunt en hoe lelijk je met je (onbeschermde) hoofd terecht kunt komen. Niet voor niets zijn er diverse Europese landen waar het dragen van een helm op een gewone fiets verplicht is , zoals bijvoorbeeld in Zwitserland, Zweden en Spanje. Dit geldt dan overigens ook vaak voor wielrennen, skaten en diverse wintersporten.

De ANWB is geen voorstander van het verplicht dragen van een beschermende helm. We zijn dat nu eenmaal in Nederland niet gewend. Een verplichting moet bovendien gehandhaafd worden, hetgeen volop extra werk voor de politie met zich meebrengt. Aan de andere kant, dat is ook gebeurd met het verplicht stellen van het dragen van een helm voor motorfietsen en brommers. Evenals het dragen van een veiligheidsgordel in de auto, is dit inmiddels volop ingeburgerd en geaccepteerd.

Wellicht kan eerst gezocht worden naar mogelijkheden om het vrijwillige gebruik van een fietshelm te promoten. Dan kan door de helmen zodanig te ontwerpen dat ze er naast draagcomfort ook leuk uitzien en zelfs een mode-item worden!

Daarnaast is het natuurlijk aan de overheid en brancheverenigingen (zoals de ANWB en de Fietsbond) om te wijzen op de gevaren bij het vallen op fietsen die door de trapondersteuning vaak zeker zo hard kunnen rijden als een brommer. Zeker jonge kinderen zijn erg kwetsbaar en leiden valpartijen niet zelden tot ernstig (blijvend) hersenletsel.
Nog beter is het om zo vroeg mogelijk bij onze kinderen aan te leren zogenaamd “defensief” te fietsen waarbij een valbreekcursus zou kunnen helpen. En bij de verkoop van kinderfietsen meteen een leuk uitziende helm mee te leveren.

De trend om een helm te gaan dragen is overigens al te merken. Nog niet zolang geleden was het in Nederland ondenkbaar dat je met een helm fietste. Nu is dat absoluut niet meer zo bijzonder. Net als bij een bril of beugel dragen. Dat is nu bijna ‘cool’.

Voor die mensen die -na het lezen van dit blog- meteen een fietshelm willen kopen; de ANWB geeft daarbij wel als tip de helm goed op te zetten zodat deze op juiste wijze wordt gedragen en optimale bescherming geeft. Beter geen helm dragen dan een die slecht is opgezet!